Czy niedźwiedzie już śpią? Te materiały rozwiewają wszelkie wątpliwości! [WIDEO]

Czy niedźwiedzie juz śpią? To pytanie zaczynają zadawać sobie ci, którzy planują górskie wycieczki. Za nami długa, stosunkowo ciepła jesień, jednak w wielu miejscach zima dała już o sobie znać. Od wielu tygodni zwierzęta szykują się na kilka miesięcy hibernacji. Wiele wskazuje na to, że przygotowania jeszcze trwają, a największe drapieżniki nie zapadły jeszcze w zimowy sen.

Czy niedźwiedzie już śpią?

Zima zbliża się wielkimi krokami, schodząc z najwyższych szczytów coraz niżej. Śnieg zawitał już w wiele regionów naszego kraju, a przyroda powoli zasypia. Czy swój sen rozpoczął już niedźwiedź? Wszystko wskazuje na to, że drapieżniki jeszcze przygotowują się do kilkumiesięcznej hibernacji i gromadzą zapasy energetyczne przed zimowym spoczynkiem. A świadczą o tym m.in. zdjęcia i nagrania z Bieszczad, a konkretnie z Nadleśnictwa Baligród.

Kiedy niedźwiedzie pójdą spać?

Rzecznik Lasów Państwowych w Krośnie Edward Marszałek, który od lat obserwuje obyczaje niedźwiedzi przyznaje, że cienka warstwa śniegu, nie jest jeszcze sygnałem dla tych drapieżników do snu. Potrzeby są większe i nie bez znaczenia jest również aktualny etap przygotowań tych zwierząt i ich młodych do hibernacji. Wiele wskazuje na to, że mają przed sobą jeszcze co najmniej kilkanaście dni przygotowań. 

W zimową hibernację niedźwiedzie zapadają, gdy w górach leży co najmniej około jednego metra śniegu, a termometry przez kilka dni pokazują temperatury znacznie poniżej zera stopni.

Ze zgromadzonych danych wynika, że w minionych latach te drapieżniki udawały się na zimowy spoczynek dopiero końcem grudnia. 

Niedźwiedzie zimę spędzają w gawrach. Tam również niedźwiedzice, zazwyczaj w styczniu, wydadzą na świat potomstwo" – przyznaje Edward Marszałek.

Wszystkim miłośnikom gór przypominamy, że wprawdzie drapieżniki wyczuwając obecność człowieka zazwyczaj unikają korzystania z wytyczonych tras, jednak pracownicy parków narodowych apelują, by osoby wędrujące po górach nie schodziły z wytyczonych ścieżek. Warto pamiętać o tym, że głodny lub przestraszony niedźwiedź może być niebezpieczny dla ludzi; zwłaszcza w razie niespodziewanego spotkania lub w chwili, gdy uzna, że jego potomstwo jest zagrożone.

Niedźwiedź brunatny jest największym drapieżnikiem żyjącym w polskich lasach, a maksymalny ciężar osobników przekracza 350 kg. Pomimo krępej, niezgrabnej budowy ciała potrafi szybko biegać, skakać, pływać i wspinać się na drzewa i skały. Na krótkich dystansach może osiągać prędkość do ponad 50 km/h. W Polsce jest pod całkowitą ochroną. Niedźwiedzie są wszystkożerne i należą do najbardziej niebezpiecznych drapieżników w Europie.

Najnowsze wpisy

Gdańska kapsuła czasu zamknięta na 100 lat. Co znajdą w niej przyszłe pokolenia?
TPN podsumował miniony rok w Tatrach. 2021 pobił przedpandemiczne rekordy! Gdzie turyści chodzili najczęściej? A które szlaki omijali?
Jak rozliczyć PIT 37? Wszystko, co powinieneś wiedzieć
Morszkulce nad Zalewem Wiślanym. Niezwykle rzadkie zjawisko można było obserwować we Fromborku! [ZDJĘCIA]
Szykuje się Syberia?! W całej Polsce temperatury spadną poniżej zera. Nawet osiągną wartość -20°C
Starlinki nad Polską! Wystrzelono kolejne satelity Spacex! Kiedy oglądać "kosmiczny pociąg" Elona Muska? [WIDEO]
Ślisko i wietrznie! IMGW ostrzega przed niebezpieczną pogodą w całym kraju

Reklama