FIFA nie będzie już... FIFĄ? EA Sports wydało oficjalne oświadczenie

FIFA 2022 nie będzie już... FIFĄ? Ostatnie oświadczenie, wydane przez EA Sports, daje nowe światło w sprawie. Okazuje się, że deweloper najpopularniejszej gry sportowej może nie przedłużyć kontraktu z międzynarodową federacją piłkarską. Jeśli strony nie dojdą do porozumienia, to konieczna może być zmiana nazwy e-sportowej produkcji. Obecna umowa licencyjna wygasa bowiem w przyszłym roku.

FIFA 2022 od dwóch tygodni w sklepach

O grze FIFA słyszał prawdopodobnie każdy. Niezależnie od tego, czy interesuje się piłką nożną, czy jest zapalonym graczem komputerowym. Sportowa gra, wydawana przez EA Sports, okazała się kasowym hitem. Co roku miłośnicy wirtualnych meczów sięgają po kontrolery, aby oddać się rozgrywce w coraz to nowszych i lepszych odsłonach gry. FIFA, która jest wydawana od 1994 roku, zarobiła na wszystkich edycjach przeszło 20 miliardów dolarów.

1 października, a więc nieco ponad dwa tygodnie temu, premierę miała FIFA 2022. Z tej okazji deweloper gry, EA Sports, zdecydował się na wydanie specjalnego oświadczenia, w którym podsumował osiągnięte przez nową produkcję wyniki, a także, w jakim kierunku rozwinie się gra w przyszłości. Studio zapewnia, że najważniejsze będzie dla niego pozyskiwanie nowych licencji do odtwarzania kolejnych lig, zawodników, klubów i stadionów.

FIFA 2022 będzie ostatnią?

Spore kontrowersje wÅ›ród graczy budzi informacja, do której dotarÅ‚ „New York Times”. Okazuje siÄ™, że EA Sports weszÅ‚o w konflikt z MiÄ™dzynarodowÄ… FederacjÄ… PiÅ‚ki Nożnej (FIFA). Chodzi o negocjacje w sprawie przedÅ‚użenia umowy obowiÄ…zujÄ…cej pomiÄ™dzy studiem a federacjÄ…, która wygasa w przyszÅ‚ym roku, tuż po Mistrzostwach Åšwiata w Katarze. KoÅ›ciÄ… niezgody pomiÄ™dzy stronami sÄ… przede wszystkim kwestie finansowe, bowiem FIFA chce od EA dwa razy wiÄ™cej pieniÄ™dzy za licencjÄ™, niż obecnie. Za nowy kontrakt federacja miaÅ‚aby otrzymać miliard dolarów w czteroletnim cyklu pomiÄ™dzy mistrzostwami Å›wiata.

EA Sports zarzuca z kolei instytucji, że ta nie chce oddać deweloperowi praw do wizerunku piÅ‚karzy. FIFA wolaÅ‚aby, aby byÅ‚y one wykorzystywanie tylko w trakcie wirtualnych rozgrywek, a nie – tak jak chce studio – przy innych projektach. Producent najpopularniejszej gry sportowej bierze na poważnie możliwość zmiany nazwy, co potwierdza w swoich sÅ‚owach Cam Weber, prezes wykonawczy i dyrektor generalny EA Sports. JeÅ›li deweloper i federacja nie dojdÄ… do porozumienia, to najprawdopodobniej kolejna odsÅ‚ona gry piÅ‚karskiej nie bÄ™dzie już sygnowana nazwÄ… „FIFA”, a zupeÅ‚nie nowÄ….

Badamy pomysÅ‚ zmiany nazwy naszych globalnych gier piÅ‚karskich EA Sports – komentuje Weber.

FIFA może zmienić nazwę. Podobny krok do jej rywala?

Scenariusz na zmianÄ™ nazwy FIFY wydaje siÄ™ coraz bardziej realny, bowiem EA Sports poczyniÅ‚o już w tej kwestii pierwsze kroki. Dziennikarze „New York Times” dotarli do informacji, że pracownicy studia wystÄ…pili do europejskiego i brytyjskiego urzÄ™du patentowego o zastrzeżenie znaku towarowego: nazwy „EA Sports F.C.”. Czy zmiana nazwy gry spowoduje, że jej popularność i sprzedaż spadnie? Eksperci z branży twierdzÄ…, że pozycja FIFY, nawet jeÅ›li nie bÄ™dzie FIFÄ„, jest niezagrożona.

Nawet jeÅ›li EA zostanie zmuszona do zmiany nazwy najpopularniejszej gry wszechczasów, to jest bardzo maÅ‚o prawdopodobne, by jakikolwiek z jej konkurentów zdobyÅ‚ dominujÄ…cÄ… pozycjÄ™ na rynku – czytamy w „NYT”.

To nie wszystko, bo EA Sports ma podpisane wiele umów licencyjnych, które dają im prawa do odtwarzania wizerunku wielu zawodników, imprez sportowych i stadionów. Warto jednak zaznaczyć, że w tym roku na podobną metamorfozę zdecydował się producent najbardziej konkurencyjnej gry wobec FIFY. Największy rywal produkcji EA Sports, Pro Evolution Soccer, zmienił nazwę na eFootball.

"League of Legends". Koniec z agresją wśród graczy! Riot Games wprowadza ważną zmianę
"League of Legends" to jedna z najpopularniejszych gier typu MOBA, która od wielu lat gości na monitorach graczy z całego świata. Niestety, często wielu rozgrywającym mecze puszczają nerwy, przez co obrażają współzawodników lub przeciwników. Riot Games zamierza walczyć z agresją wśród społeczności i wprowadza ważną zmianę. Od najnowszego patcha w "LoLu" nie będzie aktywny czat ogólny.