Afera z polskimi preselekcjami do Eurowizji. Pojawiło się oświadczenie

Po zeszłorocznych preselekcjach do Eurowizji rozpętała się niemała afera. Polskie media eurowizyjne apelowały wówczas do Telewizji Polskiej o ujawnienie szczegółowych wyników konkursu. Teraz pojawiło się nowe oświadczenie.

Afera z preselekcjami do Eurowizji

ZeszÅ‚oroczne preselekcje do Eurowizji wywoÅ‚aÅ‚y gigantyczne emocje, które nie stygÅ‚y jeszcze dÅ‚ugie tygodnie po ogÅ‚oszeniu wyników. Przed koncertem „Tu bije serce Europy! Wybieramy hit na EurowizjÄ™” zorganizowanym 26 lutego 2023 roku za faworyta uchodziÅ‚ Jann z utworem „Gladiator”. Ostatecznie to jednak Blanka z „Solo” wygraÅ‚a konkurs, tym samym stajÄ…c siÄ™ reprezentantkÄ… Polski. Podczas eliminacji zwyciężyÅ‚a w gÅ‚osowaniu jurorów, w którym Jann byÅ‚ dopiero czwarty. Jego utwór triumfowaÅ‚ natomiast u widzów, u których „Solo” byÅ‚o drugie.

Po pamiętnym koncercie preselekcyjnym zaczęły pojawiać się oskarżenia o brak transparentności wyboru, w związku z czym media eurowizyjne wystosowały do Telewizji Polskiej apel o ujawnienie szczegółowych wyników obu głosowań. Teraz w sprawie pojawiły się nowe wieści.

Nowe wieści ws. preselekcji 2023

Jak wynika z nowego oświadczenia Stowarzyszenia OGAE Polska, które zrzesza rodzimych miłośników konkursu Eurowizji, odpowiedź na zeszłoroczny apel wciąż się nie pojawiła. W związku z tym podjęto decyzję o ponownym zawnioskowaniu do TVP o dostęp do informacji publicznej.

W imieniu Å›rodowiska fanów i dziennikarzy interesujÄ…cych siÄ™ Konkursem Piosenki Eurowizji w Polsce po raz drugi wystÄ…piliÅ›my do TVP z proÅ›bÄ… ujawnienia wyników polskich preselekcji „Tu bije serce Europy! Wybieramy hit na EurowizjÄ™ 2023” w ramach prawa dostÄ™pu do informacji publicznej – oÅ›wiadczono.

OGAE Polska zamierza nadal dążyć do ujawnienia szczegółowych informacji na temat zeszłorocznego wyboru.

O odpowiedzi i dalszych podejmowanych dziaÅ‚aniach bÄ™dziemy informować niezwÅ‚ocznie – przekazano.