Piłkarze nie pojadą na mecz barażowy do Rosji? Jest oświadczenie PZPN

Polski Związek Piłki Nożnej wydał oświadczenie, w którym potępił agresję Rosji na Ukrainę. W komunikacie poinformowano, że piłkarskie federacje Polski, Szwecji i Czech nie zgadzają się na to, aby baraże odbyły się na terenie Rosji. PZPN nie zamierza też wysyłać tam polskich piłkarzy.
fot. Shutterstock

PZPN: Nie bierzemy pod uwagę wyjazdu do Rosji

Związki piłkarskie Polski, Szwecji oraz Czech wydały wspólne oświadczenie. Federacje sportowe potępiły w nim zaatakowanie Ukrainy przez Rosję. W komunikacie instytucje przedstawiły swoje stanowisko dotyczące meczów barażowych, zaplanowanych na 24 i 29 marca 2022 roku.

Polski Związek Piłki Nożnej (PZPN), Svenska Fotbollförbundet (SvFF) oraz Fotbalová asociace České republiky (FAČR) sprzeciwiają się temu, aby baraże były rozgrywane na terytorium Rosji. Związki nie chcą także, aby ich piłkarze wyjechali do Rosji w celu rozegrania tam meczów piłkarskich.

Sygnatariusze niniejszego apelu nie biorą pod uwagę wyjazdu do Rosji i rozgrywania tam meczów piłkarskich. Militarna eskalacja, którą obserwujemy, wiąże się z poważnymi konsekwencjami oraz znaczącym obniżeniem poziomu bezpieczeństwa dla naszych reprezentacji oraz oficjalnych delegacji – przekazano w komunikacie.

Wszystko wskazuje więc na to, że polscy zawodnicy nie pojadą na mecze barażowe do Rosji, która w czwartek nad ranem zaatakowała Ukrainę. Federacje oczekują też od FIFA i UEFA przedstawienia alternatywnych rozwiązań dotyczących rozegrania zbliżających się spotkań.

Rosja w czwartek rano zaatakowała Ukrainę

W nocy ze środy na czwartek Władimir Putin ogłosił podczas przemówienia w telewizji rozpoczęcie "operacji specjalnej w Donbasie". Zgodnie z informacjami podawanymi przez władze oraz na podstawie relacji w mediach społecznościowych rosyjskie siły zaczęły ostrzał ukraińskich miast także z innych kierunków.

Prezydent Ukrainy Wołodymyr Zełenski ogłosił stan wyjątkowy w całym kraju. Na podobny krok zdecydowała się także Litwa. Na Ukrainie wprowadzono też godzinę policyjną. Najnowsze informacje na temat ataku Rosji na Ukrainę znajdziecie na stronie RMF24.

Wojska Obrony Terytorialnej zmieniają status do natychmiastowego stawiennictwa żołnierzy
Zmieniony został status do natychmiastowego stawiennictwa żołnierzy Wojsk Obrony Terytorialnej. Funkcjonariusze mogliby zostać skierowani do wsparcia administracji państwowej i samorządów w przyjmowaniu uchodźców z Ukrainy.