Eurowizja nie odbędzie się w Ukrainie. Jest oświadczenie EBU!

W sobotę, 14 maja w Turynie odbył się finał 66. Konkursu Piosenki Eurowizji, który wygrała Ukraina. Wyrazili oni chęć zorganizowania Eurowizji w przyszłym roku. Europejska Unia Nadawców Publicznych podjęła decyzję w tej sprawie. Niestety, Ukraina nie może być gospodarzem.
fot. Shutterstock

Eurowizja 2022. Ukraina wygrała konkurs

W sobotę 14 maja w Turynie odbył się finał 66. Konkursu Piosenki Eurowizji. Wzięli w nim udział reprezentanci 25 krajów. Polskę reprezentował Krystian Ochman, który z utworem "River" zajął 12 miejsce. Na pierwszym miejscu uplasowała się Ukraina, którą reprezentowali muzycy formacji Kalush Orchestra. Zgodnie z tradycją, organizatorem konkursu zostaje państwo, które wygrało w ubiegłym roku. Ukraina chciała stanąć na wysokości zadania i wyraziła chęć zorganizowania wydarzenia na terenie swojego państwa. Dzisiaj EBU wydało oświadczenie, w którym poinformowało o swojej decyzji odnośnie do organizacji Konkursu Piosenki Eurowizji.

Ukraina nie zorganizuje Konkursu Piosenki Eurowizji 2023

Eksperci EBU dokładnie przeanalizowali koncepcję zorganizowania Eurowizji w Ukrainie. Swój werdykt opublikowali w dzisiejszym oświadczeniu (17.06.2022).  Doszli do wniosku, że ukraiński nadawca nie jest w stanie zapewnić bezpieczeństwa uczestnikom wydarzenia, a organizacja i produkcja konkursu jest niemożliwa. EBU serdecznie podziękowało za zaangażowanie i współpracę oraz zapewniło, że będą kontynuować swoje wsparcie dla ukraińskiego nadawcy.

Kto zorganizuje Konkurs Piosenki Eurowizji?

Jednocześnie EBU poinformowało, że zgodnie z zasadami, jeśli zwycięskie państwo nie może zorganizować konkursu, ta możliwość przechodzi na państwo, które zajęło drugie miejsce. Zgodnie z tym, EBU rozpoczyna rozmowy w sprawie zorganizowania 67. Konkursu Piosenki Eurowizji z brytyjskim nadawcą BBC. Wygląda na to, że Eurowizja 2023 odbędzie się w Wielkiej Brytanii.

Pełną treść oświadczenia EBU można przeczytać poniżej:

Po zwycięstwie w Konkursie Piosenki Eurowizji (ESC) w maju, EBU badała możliwości organizacji przyszłorocznych zawodów z ukraińskim nadawcą publicznym UA:PBC, który wcześniej zorganizował imprezę w 2017 i 2005 roku.

Znaną tradycją stało się to, że zwycięzca Konkursu Piosenki Eurowizji organizuje konkurs w następnym roku, pod warunkiem spełnienia pewnych kryteriów, w tym zapewnienia wykonalności imprezy i bezpieczeństwa wszystkich zainteresowanych, w tym publiczności.

Biorąc pod uwagę wojnę trwającą od rosyjskiej inwazji na tegoroczny zwycięski kraj, EBU poświęciła czas na przeprowadzenie pełnej oceny możliwości zorganizowania imprezy na terenie Ukrainy. W analizie wzięli udział specjaliści UA:PBC i osoby trzecie. Poruszono kwestie bezpieczeństwa i ochrony.

Konkurs Piosenki Eurowizji to jedna z najbardziej złożonych produkcji telewizyjnych na świecie, w której tysiące osób pracuje i uczestniczy w wydarzeniu, którego organizacja zajmuje 12 miesięcy.

Po obiektywnej analizie zarządu ESC z głębokim żalem stwierdzamy, że w obecnych okolicznościach nie można zapewnić gwarancji bezpieczeństwa wymaganej od nadawcy do organizacji i produkcji Konkursu Piosenki Eurowizji zgodnie z Regulaminem ESC.

EBU dziękuje UA:PBC za serdeczną współpracę i zaangażowanie w badanie wszystkich scenariuszy od momentu zwycięstwa Kalush Orchestra 14 maja w Turynie. Podzielamy smutek i rozczarowanie, że przyszłoroczny Konkurs nie może się odbyć w Ukrainie.

EBU od czasu inwazji wspiera UA:PBC w wielu różnych obszarach. Zapewnimy kontynuację tego wsparcia, aby UA:PBC mogło utrzymać niezbędne usługi, które świadczą Ukraińcom.

W wyniku tej decyzji, zgodnie z regulaminem i w celu zapewnienia ciągłości wydarzenia, EBU rozpocznie teraz rozmowy z BBC, nawacą publicznym Wielkiej Brytanii, tegorocznego wicelidera konkursu. Jest on potencjalnym gospodarzem Konkursu Piosenki Eurowizji 2023.

Naszym zamiarem jest, aby zwycięstwo Ukrainy znalazło odzwierciedlenie w przyszłorocznych pokazach. Będzie to dla nas priorytetem w naszych rozmowach z ewentualnymi gospodarzami.

Zwycięzcy Eurowizji sprzedali nagrodę. Dlaczego?
66. Konkurs Piosenki Eurowizji zwyciężyła Ukraina. Kalush Orchestra już w czasie trwania wydarzenia, poruszali temat rosyjskiej agresji na Ukrainę. Teraz poszli o krok dalej i sprzedali kryształowy mikrofon. Za ile? Na co przeznaczono pieniądze?