Poplista

1
Kaśka Sochacka Szum
2
Dua Lipa Illusion
3
Sylwia Grzeszczak och i ach

Co było grane?

09:34
Luis Fonsi / Daddy Yankee Despacito
09:37
Męskie Granie Orkiestra Wolne duchy
09:43
Sylver Lay All Your Love On Me

Oszustwo na Facebooku. Uważaj na tę wiadomość w Messengerze!

Otrzymałeś niepokojąco brzmiącą wiadomość? To może być próba oszustwa. Zachowaj ostrożność, bowiem możesz narazić się na działanie hakerów, a nawet stracić dostęp do konta na Facebooku.

fot. shutterstock.com

Informacja o porwaniu dziecka na Facebooku

To już nie pierwszy raz, gdy na Facebooku pojawia się groźne oszustwo. Użytkownicy ponownie dostaną w Messengerze wiadomości o niepokojącej treści:

„Hej, jest sprawa! Porwano dziecko mojej koleżanki. Wejdź na mój profil u góry i udostępnij”.

Wiadomości towarzyszy link do podejrzanej strony, który na pierwszy rzut oka może sprawiać wrażenie wiarygodnej informacji o uprowadzeniu dziecka z galerii handlowej. Po wejściu na stronę mamy zobaczyć nagranie, które przedstawia całe zajście. Użytkownik Messengera otrzymuje wiadomość od znajomego, który prosi o udostępnienie linku, by nagłośnić sprawę i pomóc w poszukiwaniach rzekomo porwanego dziecka. W rzeczywistości za wysłaniem takiej wiadomości stoją hakerzy.

Uwaga na oszustwo na Facebooku

Jeżeli otrzymasz taką wiadomość, nie reaguj. To bowiem próba oszustwa i wyłudzenia danych do logowania. W witrynie z artykułem mówiącym o rzekomym uprowadzeniu dziecka znajduje się materiał wideo, po kliknięciu w który strona poprosi nas o zalogowanie się do Facebooka. Tego pod żadnym pozorem nie należy robić. Udostępniając fałszywy artykuł, narażamy kolejne osoby na działanie oszustów.

Eksperci ostrzegają przed klikaniem w podejrzane linki oraz udostępnianiem ich na Facebooku. „Ktoś zbiera loginy i hasła do Facebooka. Może to robić w dwóch celach. Po pierwsze, aby oszukiwać ludzi poprzez podszywanie się pod znajomych lub aby propagować później treści, podszywając się pod autentyczne osoby” – mówi Marcin Maj z portalu Niebezpiecznik. „Z dużym prawdopodobieństwem znajomi osób, które podadzą hasło, otrzymają z przejętego konta prośbę o wpłatę BLIK” – dodaje, przestrzegając przed kolejną próbą wyłudzenia.

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca!

Polecamy

Więcej z kategorii

Najchętniej czytane